top of page

Dyrehold

Dyrehold, hvordan vi behandler dyr, ud fra principper om bærdygtighed og udvikling af lokale initiativer fremadrettet.

Ved http://www.Skovløkken.dk

Dyrehold - bæredygtighed og udvikling

 

  • Først lidt om dyrehold ved Skovløkkeområdet.

  • Gældende EU-lovgivning tilsidesætter dansk lovgivning for Dyrehold. Derfor synliggøres EU-regler for Dyrehold først.

  • Dernæst ses dansk lovgivning for Dyrehold.

  • Under Jordbrug ses tanker for bæredygtig og udviklingende lovgivning for dyreholds livsbetingelser. Under Invasives ses tanker for bæredygtighed og udviklingsmuligheder for Dyrehold ved fravalg af fremmede plantearter og dyr.

  • Sidst er oplistet problemstillinger, hvor EU- & DK-lovgivning blokkerer for bæredygtighed og udviklingsmuligheder for Dyrehold.

Problemstillinger, hvor EU- og DK-Lovgivningstiltag for bæredygtighed og udvikling blokkerer for bæredygtighed og udviklingsmuligheder af Dyreholdsområdet og herved biodiversitet i DK

 

  • Her kunne det være godt at få landmændene på banen også og øvrige dyreholdsejere, så kontakt venligst NOF, så vi får din holdning med også;)

 

 

Man kan generelt sige, at os almindelige borgere i DK, ikke har råd til at ændre ved noget, der koster penge, fordi vi bor på landet og er nedprioriteret i omfordelingen af statsøkonomi og goodwill i DK. Derfor er det svært for små landbrug, som vi har, at omlægge dyredrifter til ex. økologiske drifter, selvom der er flere muligheder for at søge om økonomisk hjælp hos staten og EU.

 

Det er staten DK's ansvar at sørge for at dyrehold i hele DK foregår, og kan foregå, på en bæredygtig måde, hvilket ligeledes er dikteret fra EU.

 

Man kan ud fra film fra EU og bæredygtig udvikling sige, at det kan svare sig på alle måder at omlægge til bæredygtigt landbrug og dyrehold, samt at få nye ideer til sund drift. Det fremmer egnsspecifik biodiversitet samt plante- og dyrelivet ved anvendelse af økologisk dyrkning og forbrug. Se Galleri for billeder og videos.

Gældende DK-lovgivning for Dyrehold og tiltag for bæredygtighed og udvikling

 

Natura2000 er gældende overordnet for Odense Fjord og randzoner, altså landområdet op til fjorden. Nedenunder ses dansk lovgivning udarbejdet ud fra Natura2000 og gældende for dyrehold i DK.

 

Noget af lovgivningen under Jordbrug  og Invasives omhandler også Dyrehold, så se venligst der, for mere omkring DK-lovgivning for Dyrehold eller under Overblik Links.

Gældende EU-lovgivning for Dyrehold og tiltag for bæredygtighed og udvikling

 

I EU-lovgivning har man Forordninger og Direktiver. Forordninger skal følges, som de vedtages i EU, dvs. DK kan ikke tilrette dem, så de passer til egne danske behov. Direktiver kan tilrettes til national lovgivning via danske undtagelser fra EU- Lovgivning, som de enkelte lande søger om godkendelse fra EU til, ex. direktiver for NATURA2000.

 

Fælles er, at EU-lovgivningen står over DK love, og derfor skal følges, uanset hvilken given lovgivning vi har for dyrehold. 

 

EU inddeler jordbrug i Landbrug, Fødevarer, Fiskeri, og Dyrehold. Her ser vi på de to sidste, og de to første er dokumenteret under Jordbrug. Alle er funderet i økologi som fundament for bæredygtighed og udviklingsmål.

 

Noget af lovgivningen under Jordbrug  og Invasives omhandler også Dyrehold, så se venligst der, for mere omkring Dyrehold.

 

Generelt kan man sige, at lovgivning for Dyrehold både på EU-plan og DK-niveau anskues ud fra at holde dyr på en for dyrene leveværdig måde, så al lovgivning tager afsæt i dyrevelfærd. Samtidig skal dyrehold foregå forsvarligt for miljøet, og altså for alle, der lever i og omkring dyr.

 

Lige præcis disse to parametre varetages bedst, hvis man etablerer dyrehold ud fra økologiske principper og er fundamentet i nuværende EU-Lovgivning og al forskningsarbejde for bæredygtigthed og udvikling.

Dyrehold ved Skovløkkeområdet

NOF har både erhvervsmæssigt, offentligt samt privat dyrehold. 

Ejerne fordeler sig, som ved jordbrug, i landmænd, øvrige erhverv, offentlig institutioner, private og godsejere med tilføjelser af dyrehold i skove, på jagtområder, ved fredede områder og vandkantsarealer.

 

Landmænd har, så vidt det vides, små dyrehold bestående af køer, svin, får, høns, og mink. Historisk set har det ikke altid været sådan, fordi mink er importeret fra USA. Mere om mink under Invasives. Vi har ikke landområder til stordrift, da vi heldigvis bor mange her i området, så befolkningen er varieret. Landmænd vedligeholder livsvilkår for vilde dyr og fredede dyrearter.

 

Øvrige erhverv skal følge EU's dyreholdslovgivning for erhverv, ligesom landmænd. Der er flere rideskoler med heste, hvor den største ligger ved Bogø Rideklub. Øvrige erhverv vedligeholder ligeledes livsvilkår for vilde dyr og fredede dyrearter.

 

Offentligt dyrehold

Østruplund, et bosted for fysisk/psykisk handicappede voksne mennesker, under Region Syddanmark, har eller har haft kaniner, undulater, etc. som kæledyr og får til eget brug. Østruplund vedligeholder ligeledes livsvilkår for vilde dyr og fredede dyrearter.

 

Nordfyns Kommunes ejerskab af forskellige arealer i skovløkkeområdet, hvor der, så vidt det vides, ikke er dyrehold, men kommunen vedligeholder ligeledes livsvilkår for vilde dyr og fredede dyrearter.

 

Skovløkkeskolen - arealer er til skolebrug, hvor skolen, under Nordfyns Kommune, ligeledes vedligeholder livsvilkår for vilde dyr og fredede dyrearter.

 

Haveejere holder kæledyr - herunder heste, hunde, katte, specielle fuglearter, dåvildt, geder, m.f. - der ikke slagtes, og køer, får, høns, m.f. Samtidigt vedligeholder haveejere ligeledes livsvilkår for vilde dyr og fredede dyrearter.

 

Godsejere

 

Ørritslevgaard er fredet og har tidligere haft køer, hvor nuværende dyrehold ikke kendes. Samtidigt vedligeholder gården ligeledes livsvilkår for vilde dyr og fredede dyrearter.

 

Stiftelsen Hofmansgave Gods har køer på gården og Enebærodde, og holder vildtet på deres arealer, herunder råvildt, fasaner, etc.  Samtidigt vedligeholder gården ligeledes livsvilkår for vilde dyr og fredede dyrearter.

 

Stiftelsen Hofmansgave Gods udlejer jagt til lokale jagtklubber, bl.a. i Ørritslev Skov, som Stiftelsen ejer. Dvs. jagtklubben har ansvaret for, at vedligeholde livsvilkår for vilde dyr og fredede dyrearter i skoven, hvor stiftelsen må formodes at være medansvarlige.

Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
http://odensefjordskovloe.wix.com/naturodensefjord
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Der udsættes ca. 800 polske fasankyllinger i Ørritslev Skov hvert år, hvor de fleste er hanekyllinger! Polske fasaner yngler ikke i DK!

Man kunne, som noget nyt, etablerer Put & Take søer på marker, eller fiskedamsbrug med ørred, som specialitet fra Skovløkkeområdet. De kunne serveres på vores fremtidige spisested ved havnen i Klintebjerg og Otterup Lystbådhavn;)

 

Man kan søge EU-midler til at etablere nye tiltag for fritidslivet, landbruget eller erhverv og nemmest via kommunesamarbejdet LAG MANK imellem Nordfyns Kommune, Odense Kommune og Kerteminde Kommune. Et samarbejde for at formidle EU's Landbrugspolitik for landdistrikter til lokalbefolkningen og samarbejde om at få brugt EU midler til landdistrikter.

 

Link til ansøgning om midler til bæredygtighed og genopretning i EU.

Gældende EU-lovgivning for Dyrehold og tiltag for bæredygtighed og udvikling

 

Dyrehold kategoriskeres som sagt i dyrevelfærds- og miljølovgivning for at hoIde dyr. De er begge væsentlige, og alt efter, hvad fokus er på, ændrer det lovgivningen for begge områder.

 

I forhold til dyrevelfærd eksisterer der meget lovgivning omkring de enkelte racer på EU 

niveau.

 

Øverst står Natura2000 EU-lovgivning for fredede dyrearter, som der er linket til via billeder til venstre eller under Naturskønt Område og Forordningen for Invasive Alien Spices, som der er linket til under Invasives.

 

EU-direktiver for Dyrehold er konkretiseret i dansk lovgivning, hvor Forordningen for Invasives skal følges, som den er vedtaget i EU-regi.

 

I forhold til Kvælstof, altså gylle fra dyrebesætninger, kan det udledes på to måder.

 

Enten via nedsivning i jorden eller fordampning i luften, og er en væsentlig del af EU's miljølovgivning på grund af klimaforandringer, der påvirker alle jordboere. 

 

Der er i dag kvoter for begge dele.

 

 

Af EU-lovgivning skal nævnes følgende.

Fiskeri

Lovgivningen for fiskeri i og omkring Odense Fjord ses bedst via linket til kort over fjorden. Klik på billedet for at se det på hjemmesiden eller download kort på hjemmesiden via menu th.

Fiskeri i Odense Fjord er også underlagt Natura2000 for fredninger i og omkring Odense Fjord og øvrig EU-lovgivning for fiskeri.

 

Man kan cykle fra Odense via Fjordsporet fra Odense Havn til Klintebjerg og videre over Gerskov, igennem Hessum over diget ved Otterup Lystbådhavn, igennem Hofmansgave Gods over Hasmark ved leddet til Enebærodde, hvilket tager ca. 1 times tid hver vej. 

Kortet medtager ikke denne rute udspecifiseret, men du finder den på oversigt over Marguritruter i DK via følgende link her.

Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk
Ved http://www.Skovløkken.dk

Jagt via foreninger og øvrige landejere

Det sidst sete levende råvildt med kid ved Ørritslev Skov, Skovgyden 82 - en video med et kid i græsset en tidlig morgen den 31. maj 2009. Kiddet lå efterfølgende på en mark ved Vekslund, uden hoved, efter årets høst ved Vekslund 9-14, efterladt af alt for store høstmaskiner ved forrige forpagter af de to marker op til Vekslund 9-14. Den nuværende forpagter høster selv og anvender heldigvis mindre høstmaskiner, der bedre modsvarer markarealer.

Man kan gratis få specialdresserede hunde ud og jage vildt op, inden man høster!

 

Vildtvenlig høst

Vi har flere fredede delreservater i og omkring vores totalfredede Odense Fjord: Lammesø/Ølund, Vigelsø, Enebærodde, som du kan læse meget mere om på www.skovløkken.dk, under Lokal kendt, Bo med naturen ...

 

Skovløkkeområdet er desuden kendetegnet ved at have mange kanaler, der, igennem tiden, har afledt til Odense Fjord, fordi store arealer er inddæmmet. Kanalerne kan ses udspecificeret på Om NOF og Jordbrug.

 

Lige præcis derfor har vi mange specielle vilde danske dyrearter og biodiversitet, som vi alle har ansvaret for eksisterer vedvarende. Se nogle af dem på Om NOF i galleriet for neden.

Naturbevarelse fra 1992

Erhverv vækst 

Fuglearter

Kulstofregulering

Links til EU sider om Dyrehold

 

Landbrugspolitikken

 

EU's Landbrugspolitik beskrevet på Miljø- og Fødevareministeriet med links til ansøgning om landbrugsstøtte

 

EU's Erhvervspolitik

Pga. lovkrav, bliver der løbende forsket i nye veje for at gøre Jordbrug og Dyrehold mere bæredygtigt fremadrettet.

 

DCA  - Nationalt Center for Fødevarer og jordbrug Århus har udarbejdet en generel rapport omkring teknologier i landbruget og en effektivicering af udledning i miljøet. Se pdf nedenunder.

Energistyrelsen har i marts 2015 udarbejdet målinger for Drivhusgasemission fra biogasanlæg. Se det i pdf nedenunder.

På opfordring fra Erhvervsområdet lavede AgroTech Lugtmåling for mink, der blev offentliggjort i en rapport efterår 2013.

 

Rapporten indeholder for første gang undersøgelser af målinger for emission fra kvælstof.

 

Da emissionen fra mink var større end hidtil antaget, danner rapporten grundlaget for ændringer generelt for dyrehold i DK, både i forhold til dyrevelfærd og miljøhensyn. Fra Miljøministeriet siges det, at nuværende lovgivning i 2015 er tilrettet disse ændringer for al dyrehold.

 

Udover Natura2000 er Forordningen for Invasive Alien Spieces gældende i EU, og heraf også i DK fra 01.01.2015. Derfor er dansk lovgivning indeholdende regler for Invasive Alien Spieces forældede, og skal tilrettes forordningens lovtekst. Heri er mink beskrevet som en invaderende fremmed art fra USA, hvilket vi ser nærmere på under Invasives og mink.

 

Dvs. Folketinget er i gang med at implementere Forordningen, hvorfor der løbende kommer nye love for dyrehold i DK.

Lovgivningsmæssigt er dyrehold opdelt i hobby- og fritidslandbrug og store dyrehold. 

 

På Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside findes info om at komme godt i gang med dyrehold

 

Der er mange danske Love for Dyrehold - LOV, LBK og Bekendtgørelser - BEK.

 

Igen gælder det at love - LOV - LBK står over bekendtgørelser, hvor BEK er tilføjelser til eksisterende LBK overvejende udarbejdet, når EU dikterer ny lovgivning for DK.

 

Man kan søge på dansk lovgivning for bl.a. dyrehold på www.retsinformation.dk

 

Følgende love er pt. gældende for dyrehold i DK.

Ved http://www.Skovløkken.dk

Love og Bekendtgørelser for Dyrehold - søg på retsinformation.dk - Simpel søgning - Dyr, Dyrehold, etc....

 

 

Konkret lovgivning for specifikke dyrearter findes for svin og mink under Invasives.

Natura2000

Landbrugspolitikken

Fødevarer, foder, dyrevelfærd

Forordning Økologi

Landbrugsdyrebestykkelse

Problemer i lokalområdet Skovløkken omkring Dyrehold, som vi gerne vil have taget hånd om.

  • Først skal råvildt- og fasandriften via Hofmansgave Gods og lokale jagtforeninger nævnes. Danske bestande skal genetableres, så vi ikke kun har dåvildt og polske fasankyllinger, der oftest kun bliver en jagtsæson gammel - se under Galleri Ørritslev Skov og Dyrehold Godsejere. Det har ikke været muligt at finde frem til, hvem der er medejer i Stiftelsen Hofmansgave. Via søgning på nettet, ses en Agro Koncern fra Århus at være ejere, og der fremkommer lister med personer fra Patriotisk selskab.

 

  • Dernæst har reservatet Lammesø/Ølund en opgave i at sikre fredede dyrearter i og omkring Odense Fjord, når der udsættes ørne i reservatet eller langs den øvrige kystlinje i kommunen, og dyrkes langs kysterne, da de har brug for meget føde fra lokalområdet, for at overleve, og vildtbestanden, i den grad, er under pres fra jægere og landmænd - se under Galleri Ørritslev Skov under fasaner.

 

  • Der er mange katte i lokalområdet, da man mener, at man skal have katte, når man bor på landet, for at være fri for mus og rotter. Katte kan vel godt holde huset indendørs fri for uønsket dyrebestand? Skal katte også udrydde mus udendørs? Og rotter bekæmpes via officelle tiltag, så det er vel selvmodsigende i forhold til kattehold.                                                                                                                                                              Nogle holder katte som vilde, hvor de yngler og klarer sig selv, bortset fra, at de fodres. Andre har huskatte, der ligeledes går løs i naturen, fordi man ifgl. kattevenner, ikke kan opdrage på katte, men det kan man, og bymennesker holder katte i snor, indretter indhegnede kattegårde eller holdes indendørs, så de ikke bliver kørt ned i trafikken.                                                                                                                                                                   Man har mulighed for at give katte klokker på, så dyrelivet har en chance for at komme væk, bortset fra dyreynglen, de kan ikke løbe eller flyve hurtigt nok. Det, der er specielt grimt ved kattes jagtmedtoder, er, at de fanger byttet, leger med det i timevis, lemlester det, og enten slår det ihjel, eller lader det ligge, fordi de taber interessen, når katte får øje på noget mere interessant, der bevæger sig.                                                                                                                                                                                            

       I kontrast hertil, har vi hundelovgivningen, hvor hunde skal holdes i snor, holdes inde            på egen matrikel, samt skal hundeejere samle hundes affald op i plasticposer, og selv

       smide det væk..  Hvorfor skal man ikke det i forhold til katte ikke?

​      

Lige præcis i forhold til EU's lovgivning for fredning af dyrelivet og invaderende fremmede arter, er nuværende dansk kattelovgivning ikke længere fyldesgørende nok, da katte dræber et utal af dyr hvert år, fordi de er rovdyr. Se fotos og videos nedenunder.

 

Gældende lovgivning for kattehold er en generel lov LBK 1847 af 14.12.2015 og der findes ikke en lov specifik for kattehold.

Uddrag fra loven via hjemmesiden dyrlægevagten.dk

Mange mennesker opfatter katten som et dyr, der fejlagtigt skal have mulighed for at strejfe helt frit omkring til forskel fra andre husdyr som f.eks. hunden. Derfor opstår der undertiden nabostridigheder p.g.a. ejer katte, der opholder sig, hvor de ikke er ønskede i naturen. 

Ifølge loven om mark- og vejfred er det katteejerens pligt at holde sin kat inde på egen grund, ligesom man også skal holde køer, heste, får o.s.v. på  egen grund. Katten indtager ikke en særstilling i forhold til andre dyr j.v.n.f.(§1). Mark- og vejfredsloven er en gammel lov, som sigter på landbrugsdyr, men den gælder også for katte og andre kæledyr.

Bestemmelserne i loven kan derfor virke voldsomme, men som ejer af fritløbende katte, skal man være opmærksom på, at det er de gældende regler. Læs lovteksten her.

 

En grundejer har med loven om mark- og vejfred i hånden ret til at fjerne en uønsket ejerkat fra sin grund, hvis han/hun senest 24 timer i forvejen har underrettet katteejeren om, at katten vil blive fjernet, hvis den fortsat opholder sig på grunden (§5, §6, §9). Grundejeren kan aflevere katten til internater og politi, men de vil ikke modtage dem, så det er et dilemma. Politiet mistolker lovgivningen til fordel for kattejere, hvilket ligeledes er et væsentligt juridisk dilemma.

 

Dansk Jægerforbund vil gerne kontaktes, hvis man oplever, at politi eller internater ikke vil tage sig af løse katte i naturen og udenfor ejermatrikel. Find det via link her.

 

Hvad skal katteejeren gøre?
Hvis naboen truer med aflivning, så kan man straks købe en kattesele og tøjre katten, når den er ude i det fri. 

Opstår der alligevel naboproblemer, kan det blive nødvendigt at indhegne grunden med et hegn, som katten ikke kan forcere, eller man kan bygge en løbegård af passende størrelse i forbindelse med huset.

Man skulle tro at vi alle er opdraget til at varetage naturens egne muligheder for reproduktion af egnsspecifikke dyrearter ved at reducere og fjerne

 menneskeproducerede rovdyr. Man skulle også tro, at det var katteejere, der skulle stilles til ansvar for løse katte, og ikke os, der ikke vil have katte på vores egen matrikel og har fravalgt at købe og holde katte, pga. de er holdte rovdyr.

 Links til kattebegrænsning og ændring af regler for kattehold

  

 

 

 

Januar 2016 udkommer der ny rapport med målinger for emission fra 7 minkfarme målt over et år. Du kan læse alt omkring minkdrifter under Invasives.

Henvisning til EU Direktiver for Odense Fjord
Henvisning til EU Direktiver for Odense Fjord
Henvisning til EU Direktiver for Odense Fjord
Henvisning til EU Direktiver for Odense Fjord
Henvisning til EU Direktiver for Odense Fjord
Henvisning til EU Direktiver for Odense Fjord
Henvisning til EU Direktiver for Odense Fjord
Henvisning til EU Direktiver for Odense Fjord
Henvisning til EU Direktiver for Odense Fjord
Henvisning til EU Direktiver for Odense Fjord

Tilbageblik og fremtidsperspektiver for dyrevelfærd og miljøet i Skovløkkeområdet

 

Herunder udvalgte fokuspunkter i lovgivning for jordbrug, skov- og dyrehold. Dette bl.a. for at stoppe minkdrift, anvendeligt generelt ved høringssvar og modstand mod forurenende drifter, som du kan læse mere om under Invasives.

 

Da al jordbrug og dyrehold er omfattet af overordnet lovgivning fra EU, skal sager fra fortiden nævnes her, fordi de kan genoptages for at tjekke, om drifter foregår på forsvarlig vis i forhold til nye EU Forordninger og Direktiver.

Tilbage i 2003 kæmpede mange beboere imod en svinefarm i Gerskov. Se det ved at klikke på overskriften. Siden, og som det ses under Dyrehold, er der frem til januar 2015 kommet mange nye lovgivningsmæssige tiltag, lige præcis for svinedrift.

 

Artikler fra Fyens.dk

31.08 2003 Modstand mod ny svinefarm

13.09 2003 Stor modstand mod svinefarm

03.07 2004 Amtet taber stribevis af svinesager

07.03 2005 Grønt lys for flere svin og køer

13.08 2008 Nordfyn er duks i husdyrsager

 

Man kan  bruge oversigten nedenfor omkring mink samt Oversigt Links til at finde tråde til at spørge svinedriften i Gerskov, om den er lovlig.

Henvisning til EU Direktiver for Odense Fjord
Henvisning til EU Direktiver for Odense Fjord

View photos - not translated to

bottom of page